duminică, 13 decembrie 2015

Cozonac pufos fara framantare

Cel mai simplu cozonac, fara framantare !


INGREDIENTE 


    1 kg faina tip 000 sau speciala pentru cozonaci    42 g drojdie proaspata Dr.Oetker
    5 oua + unul pentru uns cozonacii
    400 g zahar
    100 g unt 80% grasime
    5 linguri ulei
    400 ml lapte caldut
    coaja rasa de la o lamaie si o portocala
    4 linguri cacao
    400 g nuca maruntita
    2 linguri de stafide
    8-10 bucati de rahat colorat
    o esenta de rom fiola
    un praf de sare
    un pliculet zahar vanilinat pentru presarat deasupra cozonacilor

MOD DE PREPARARE :

Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu cateva ore inainte de a ne apuca de pregatirea cozonacilor.

Cele 5 oua se separa. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca impreuna cu nuca si cacaoa pentru umplutura.

Faina se cerne intr-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina. Topim untul si il lasam sa se raceasca. Cand "fierbe" drojdia (cam dupa 10 minute) se adauga galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit caldut, nu fierbinte!

Se amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.

Atentie, nu se framanta deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acopera vasul cu folie si se lasa aluatul la cald, timp de o ora.

Dupa o ora, cu mainile unse cu ulei, se imparte aluatul in 4, formandu-se sfere care se intind in forma de foaie si se umplu cu umplutura de nuci, se presara stafidele, rahatul taiat bucatele, apoi se ruleaza. Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare, impletim cate doua sucituri, apoi le asezam intr-o tava bine unsa si tapetata cu faina.
Repetam operatiunea si cu cel de-al doilea cozonac, apoi ii lasam la temperatura camerei sa mai cresca timp de o ora.

Dupa expirarea timpului, ii ungem cu oul batut, presaram cu zahar vanilinat, apoi ii introducem in cuptorul bine incazit la 180 grade, pentru 35 -50 minute (se verifica prima data dupa 35 minute). Cand s-au copt, ii lasam sa se raceasca si apoi ii scoatem din tavi.

Sunt deosebit de pufosi si buni...si toate astea fara nicio urma de framantare (decat amestecarea ingredientelor de la inceput).


Pofta buna!

Alte retete : Chec de portocale , Tarta de ciocolata, Toba, Fripturi


ALTE RETETE CULINARE

RETETE INTERNATIONALE
RETETE DULCIURI / DIVERSE
RETETE TRADITIONALE ROMANESTI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu